Μερίδες Τροφίμων
Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε τις μερίδες τροφίμων που μας αντιστοιχούν χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ζυγαριά; Μια εύκολη μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσουμε την παλάμη μας σαν δείκτη καθώς η παλάμη κάθε ατόμου είναι διαφορετική και αντιπροσωπεύει την μερίδα που ΜΑΣ αντιστοιχεί. Παρακάτω φαίνεται η μέθοδος της παλάμης αλλά και η χρήση αντικειμένων όπως κούπα ή κουτάλι.
Για το κρέας υπολογίζουμε το εσωτερικό της παλάμης, χωρίς τα δάκτυλα, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 2-3 μικρά μπιφτέκια ή ένα μέτριο στήθος κοτόπουλο, ανάλογα εάν αναφερόμαστε σε άνδρα ή γυναίκα. Για το ψάρι υπολογίζουμε μια παλάμη μαζί με τα δάκτυλα.
Για τα αμυλώδη θα μπορούσαμε να πούμε ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρη τη γροθιά μας ή αλλιώς χρησιμοποιούμε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι (200γρ.) ή ένα φλυτζάνι των 240 ml.
Για το λίπος υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας ανά μερίδα φαγητού και μία κουταλιά σούπας για την σαλάτα μας. Για τα αλείμματα ξηρών καρπών υπολογίζουμε με βάση τον αντίχειρά μας και αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 30 γραμμάρια. Για τους ξηρούς καρπούς υπολογίζουμε μια χούφτα με κλειστά δάκτυλα.
Τέλος για τα τυριά συνήθως χρησιμοποιούμε την έννοια του «σπιρτόκουτου» για μια μερίδα αλλά μπορούμε επίσης να τα υπολογίσουμε και με τα δάκτυλα, όπου αντιστοιχούν σε δυο δάκτυλα ενωμένα. Τα αλείμματα τυριών αντιστοιχούν σε 1-2 κουταλιές της σούπας ανάλογα το είδος.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ εύχρηστη για την καθημερινότητα και για κάποιον που επιθυμεί να διατηρήσει το βάρος του, ωστόσο εάν θέλουμε να πάρουμε ή να χάσουμε βάρος, δεν αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη καθώς οι ανάγκες μας είναι διαφορετικές και καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.